• Veel sportkleding en sportartikelen liggen in de kast stof te vangen. Omdat ze niet meer passen, de mode verandert of we voor een andere sport gekozen hebben.

 • Needse sportclubs gaan “Vintage” !

  Veel sportkleding en sportartikelen liggen in de kast stof te vangen. Omdat ze niet meer passen, de mode verandert of we voor een andere sport gekozen hebben. Voor drie Needse sportorganisaties en Sport Federatie Berkelland aanleiding om de handen ineen te slaan met een grote vintage (tweedehands ruil) actie. “Iedereen mag zijn overgebleven sportkleding en -artikelen inleveren en/of iets nuttigs uitzoeken”, zegt Marc Dieperink, voorzitter van Sportclub Neede.

  Naast de voetbalclub doen Survivalrunvereniging D’RAN!, Tennis en Padelvereniging Smash mee aan de actie, die ’t Haantje goes Vintage is gedoopt. Het doel: zoveel mogelijk spullen verzamelen, om die beschikbaar te kunnen stellen aan (beginnende) sporters die op zoek zijn naar sportartikelen. Iedereen mag kleding inleveren en ophalen, of jijzelf of jouw kind nu al wel of niet sport! Iedereen is welkom.

  “Vintage is de nieuwe trend”, zegt ook Anja Schutten, voorzitter van D’RAN. “Onze leden vinden het zonde telkens nieuwe kleding en schoenen te kopen en gedragen kleding weg te gooien als deze niet meer past, maar er nog wel prima uitziet. Voor ons sluit deze activiteit dus echt perfect aan op de behoefte!”

  “Niet iedereen heeft het even breed en we willen als sportclubs dat iedereen kan sporten en daarbij voldoende sportkleding en materiaal heeft. Of dat nu een shirt, een tennisracket, of voetbal– of survivalrunschoenen betreft’ voegt Arjan van Liere, voorzitter van Smash Neede toe.

  De drie partijen hebben 16 december aangewezen als de eerste dag waarop spullen kunnen worden uitgegeven aan leden die daar behoefte aan hebben. In de weken daarvoor zullen de clubs via hun eigen kanalen leden en niet-leden oproepen tot het schenken van sportuitrusting en –materialen. In de communicatie zal ook een distributiepunt worden aangewezen, waar de spullen verzameld zullen worden.

  ‘De verwachting is dat er voor de eerste weggeefactie op 16 december genoeg spullen voorhanden zijn’, stelt Dieperink. De eerste weggeefactie is nog maar het begin, voegt Anja toe. ‘De bedoeling is dat er een constante stroom van te schenken en af te halen sportartikelen op gang komt, zodat in de toekomst vintage de standaard gaat worden.’

  In 2024 zal er naar verwachting iedere maand een uitgiftemoment worden vastgesteld, alleen kleinschaliger en minder zichtbaar. De drie sportorganisaties hopen ook andere maatschappelijke partners en bedrijven als ‘sponsors’ aan de actie te koppelen, opdat de stroom aan sportkleding en -spullen ook voor de lange termijn nooit zal opdrogen.

   

  Namens,

  Survivalvereniging D’RAN!

  Tennis- en Padelvereniging Smash

  Sportclub Neede

  en Sportfederatie Berkelland