• Wat een prachtige dag had moeten worden, waarin zowel de dames als heren van Sportclub Neede konden promoveren, eindigde voor de heren in een deceptie. In een zinderende finale vol drama, spanning en uiteindelijk teleurstelling voor Neede, gingen de mannen uiteindelijk ten onder in een strafschoppenserie.

  Op het mooie authentieke complex van VV Hengelo waren van beide kanten veel supporters op deze finale afgekomen. Samen met het prachtige weer schetste dit een mooi decor voor een finale om een plekje in de vierde klasse van volgend seizoen.

  Erix begon de wedstrijd sterk en opende al in de derde minuut de score via Rick ten Have, die op een lange pass de bal onder de Neede-doelman doorschoot: 1-0. De eerste fase van dit duel was ook volledig voor Erix en Neede leek niet bij machte om onder de druk uit te spelen. Overleven was het stickertje dat het best paste op het begin van dit duel. Halverwege de eerste helft herpakte Neede zich echter en begon de druk op te voeren. In de 32e minuut resulteerde dit in de verdiende gelijkmaker van Bas te Wieske die op rand 16 werd aangespeeld en na een korte draai verwoestend uithaalde. Vier minuten later kwam Neede zelfs op voorsprong. Wederom was spits Bas te Wieske de doelpuntenmaker.

  Kort voor rust had Neede nog tweemaal de kans om de voorsprong uit te breiden, maar beide pogingen belandden op de paal. Eerste via Mitchon Leppink die zich van dichtbij wist vrij te spelen en vervolgens via Tobias Klein Bruinink die over rechts knap doorkwam en de bal in de verre hoek langs de keeper wist te schieten, maar daarbij ook het houtwerk raakte. 1-2 was dan ook de ruststand.

  Na rust slaagde Neede er niet in om de druk van de eerste helft door te trekken en de tweede helft startte dan ook wat vlakker dan de eerste 45 minuten waren geweest. Echter na een minuut of 10 in de tweede helft ontbrandde deze alsnog toen Erix een kans kreeg om de gelijkmaker te maken, maar de bal belandde in het zijnet. In de 72e minuut kreeg Neede een gouden kans om de wedstrijd in het slot te gooien met een strafschop. Helaas werd de bal van Mitchon Leppink gestopt door de Erix-doelman. Echter, uit de daaropvolgende corner kopte Bart Heijdemann alsnog de 1-3 binnen en leek de wedstrijd beslist.

  Niets was echter minder waar, want Erix wist binnen 3 minuten de aansluitingstreffer te produceren. Een voorzet van links werd binnengekopt door Guus te Brake. Vijf minuten later werd het nog erger toen Erix een zeer twijfelachtige penalty kreeg toegekend wegens vermeend hands van Niek Wantia. Deze mogelijkheid werd onberispelijk benut door Sem te Woerd. Neede had het erg lastig in deze fase en begon ook zichtbaar vermoeid te raken. Uiteindelijk bleef het bij 3-3 en moest er verlengd worden om een beslissing te forceren.

  Neede leek zich weer iets meer op te richten in de verlenging ten opzichte van de laatste tien minuten van de tweede helft waar het met kunst en vliegwerk overeind bleef. De teams bleven aan elkaar gewaagd en aan beide kanten werden nog wat speldenprikjes uitgedeeld en er bleef hoop op nog een kans om de beslissing te forceren voor de penaltyserie. Net toen het leek dat het toch op strafschoppen ging uitdraaien was het Juup te Woerd die Erix op een 4-3 voorsprong zette door een van richting veranderd schot. Vanaf de aftrap wist Neede echter nog één keer aan te zetten en wist Bas te Wieske zijn derde te maken na een fout in de defensie bij Erix. 4-4 dus en toch nog penalty's.

  Joppe Smit en Tom Leferink maakten voor Neede geen fout en het was Kas Dieperink die de tweede penalty van Erix stopte. Helaas wist Stijn Markerink deze kans niet te verzilveren en miste. De daaropvolgende strafschop van Erix werd wederom gestopt door Kas Dieperink, maar blijkbaar kwam hierbij te ver van de doellijn en mocht deze worden overgenomen. Bart Heijdemann mistte vervolgens, Wesley van Dijk wist nog wel te raken, maar het was de doelman van Erix die mocht aanleggen voor de beslissende. Hij maakte geen fout en daarmee was het Erix dat promoveerde naar de vierde klasse en bleef Neede in tranen achter.

  Na een bloedstollende finale zit het seizoen erop.

  "Namens de selectie en staf van Sportclub Neede 1 willen wij alle supporters die ons het hele seizoen gesteund hebben ontzettend bedanken. Daarnaast bedanken we HVV Hengelo voor de uitstekende ontvangst bij deze finalewedstrijd en feliciteren we uiteraard VV Erix met de behaalde promotie.

  And last but not least: Sportclub Neede Dames 1 GEFELICITEERD met de behaalde promotie naar de tweede klasse! Wat een fantastische prestatie, wij zijn trots op jullie!" 🖤🤍🖤


  Foto's: 2024-06-09 Erix 1 v Sp. Neede 1 - Sport (mtb-photo.com)

  Verslag Tubantia: Na een achtbaanrit van meer dan 120 minuten blijft Neede vijfdeklasser en viert Erix feest | Amateurvoetbal | tubantia.nl (archive.is)

  Verslag Erix: Voetbalvereniging Erix 09-06-2024: wedstrijdverslag Erix 1 – Neede 1 3-3 (4-4 na verlenging, Erix wint na strafschoppen) - Voetbalvereniging Erix (vverix.nl)