• Prachtig weer, een prima veld en een flinke dosis publiek vulden afgelopen zaterdag de sfeer in Lochuizen. Alle ingrediënten aanwezig voor een mooie pot voetbal. Neede begon ook vrij aardig aan deze derby en kwam al na 7 minuten op voorsprong door Yordi Rupert. Echter verzuimde het team om deze voorsprong in het eerste half uur uit te bouwen naar een veilige marge van 0-2 of 0-3. In het laatste gedeelte van de eerste helft wist Lochuizen meer druk te zetten en creëerde het enkele gevaarlijke momenten. Keeper Kas Dieperink moest echter slechts één keer echt ingrijpen, toen hij een geweldig schot uit de tweede lijn met de vingertoppen tegen de lat tikte. Na rust was het rommelig en kreeg Lochuizen twintig minuten voor tijd een penalty om zo de 1-1 aan te tekenen. In de laatste fase drong Neede weer aan en wist het uiteindelijk via invaller Micthon Leppink (op aangeven van Joop Kuperus én via een penalty) toch de winst over de streep te trekken. Met deze overwinning is nacompetitie voor promotie veiliggesteld. De uiteindelijke positie op de ranglijst gaat bepalen tegen wie er op zondag 2 juni aangetreden mag worden voor een plekje in de finale van 9 juni.

  De wedstrijd in Lochuizen werd op verzoek van de thuisploeg op zaterdagmiddag gespeeld in plaats van de reguliere zondag. Dit was onder andere vanwege de laatste thuiswedstrijd van FC Twente op zondag, waardoor het een logische keuze leek. Voor veel mensen was dit een uitstekende gelegenheid om 'over de bult' te fietsen en onder het genot van een koud biertje in de zon te genieten van de derby tegen de hekkensluiter. In de thuiswedstrijd was Neede niet verder gekomen dan een schamele 0-0 en waren er niet veel kansen gecreëerd, dus het was duidelijk waar de verbeterpunten lagen. De ziekenboeg was weer leeg op de langdurig geblesseerden Pelle Smit en Wessel Meeringa na, dus het team was op volle sterkte. Zoals altijd bleek ook deze wedstrijd weer dat een sterke bank van onschatbare waarde is.

  Neede begon de wedstrijd uitstekend en nam meteen het initiatief. Na enkele kleine kansen was het al na 7 minuten raak, toen Yordi Rupert een voorzet vanaf rechts bij de tweede paal binnenwerkte. De thuisploeg liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en bleef compact spelen, strijdend voor elke meter. Hierbij maakten ze soms zeer dubieuze overtredingen, maar de scheidsrechter greep niet actief in. Ondanks de beperkte ruimte kreeg Neede enkele goede kansen om de voorsprong uit te bouwen, maar onder andere Tobias Klein Bruinink (zijnet) en Yordi Rupert (over) slaagden er niet in te scoren, waardoor de spanning bleef en de thuisploeg bleef geloven in een resultaat.

  In het laatste kwartier voor rust verslapte Neede enigszins. De afstanden tussen de spelers werden te groot, waardoor Lochuizen meer in de duels kon komen en vaker op de helft van Neede verscheen. Dit, gecombineerd met enkele onnodige overtredingen op eigen helft, zorgde voor opwinding voor het doel van Dieperink, want dit waren uitgelezen mogelijkheden voor Lochuizen om de luchtmacht mee naar voren te sturen en de bal in de zestien te brengen. Maar leidde niet tot de gelijkmaker, mede dankzij een goede redding van de Needse keeper.

  Na de rust veranderde er aanvankelijk niet veel. Neede had veel balbezit, maar werd maar zelden gevaarlijk. Bij een veelbelovende aanval, waar Neede met 4 tegen 3 op Lochuizen afstormde, werd doelpuntenmaker Rupert dermate toegetakeld dat hij helaas de wedstrijd moest verlaten. Verder leek er weinig aan de hand, totdat keeper Dieperink een corner uitstekend uit de lucht plukte, maar bij het neerkomen de bal liet glippen. De scheidsrechter zag hierbij een overtreding van Dieperink en kende een penalty toe aan de thuisploeg, die deze kans benutte en de stand op 1-1 bracht.

  Lochuizen leek hiermee het resultaat te krijgen waar het naar op zoek was, want in het vervolg van het duel plooide de ploeg ver terug en ving het Neede rondom de eigen zestien op. In deze fase bleek nog maar eens wat een sterke bank kan betekenen want de verse krachten binnen de lijnen Mitchon Leppink, Joop Kuperus en Wesley van Dijk brachten de Needse formatie nieuw elan. Vooral de eerstgenoemden zorgden direct voor veel gevaar. Waar Kuperus eerst nog een keer, op het randje maar wel terecht, werd afgevlagd voor buitenspel was het in de laatste minuut wel raak. Kuperus, die altijd voor veel diepgang vanuit het middenveld zorgt, werd aan de rechterkant weggestoken en wist feilloos de inlopende Leppink te bereiken. Die wist wel raad met deze mogelijkheid en hij schoot de bal hard in de bovenhoek. Hiermee leek de overwinning alsnog naar Neede te gaan. Dit werd twee minuten later definitief bevestigd toen Leppink werd weggestuurd en in de 16 werd gevloerd. Hij mocht zelf de toegewezen penalty zetten en deed dit foutloos. Daarmee werd de eindstand op 1-3 bepaald.

  Een dag later verslikte Rekken zich in Rietmolen (1-1) en wist Erix nipt te winnen van MEC (1-2), waardoor het ongekend spannend is aan kop van 5B. Echter is Neede vermoedelijk na het gelijkspel van vorige week wel afgehaakt voor de titel. Met nog twee duels te spelen is dit de stand:

  Stand 5B:
  1. Rekken 22-50 (+32)
  2. Erix 22-49 (+27)
  3. Neede 22-47 (+28)

  Foto's: 2024-05-11 Lochuizen 1 v Sport Club Neede 1 - Sport (mtb-photo.com)