• Vastberadenheid, wilskracht, teamgeest en een weergaloze doelman Dieperink, dat waren de ingrediënten die Sportclub Neede de overwinning brachten in Ootsmarsum. KOSC dat in grote gedeeltes van de wedstrijd het betere veldspel had, en ook de meeste mogelijkheden tot scoren kreeg wist het net niet te vinden. Neede deed dat na een uur spelen wel. Het was Yordi Rupert die een gewonnen kopduel van Bas te Wieske wist te promoveren tot goal. In het resterende half uur deed KOSC er alles aan om de gelijkmaker binnen te werken, maar het mocht niet baten. Neede bleef overeind, zij het met de nodige moeite, en mag het nu opnemen tegen VV Erix dat Ajax B uitschakelde in de andere halve finale. Deze wedstrijd zal aankomende zondag gespeeld worden in Hengelo op sportpark De Waarbeek (HVV Hengelo).

In de aanloop naar dit duel kwam uit de binnenkomende informatie over tegenstander KOSC al naar voren dat deze ploeg eigenlijk veel te laag was geëindigd in de 4e klasse A gezien de kwaliteiten die de ploeg herbergt. Dat bleek ook op het veld. Zo was deze ploeg in alles beter dan bijvoorbeeld Borne, die Neede eerder al eens trof in een oefenduel aan het begin van het seizoen. Wat echter ook meermaals naar voren kwam was het 'gebrek aan scorend vermogen'. Daar ligt dan ook meteen de waarschijnlijke verklaring voor het feit dat KOSC überhaupt veroordeelt was tot nacompetitie. In de laatste zes duels wist KOSC geen enkele keer tot scoren te komen.

In een mooie ambiance, waar Sportclub ook deze keer weer door vele meegereisde supporters werd ondersteund, speelde Neede vandaag in het wit-zwart-wit aangezien de thuisploeg ook in het prachtige zwart-wit haar thuiswedstrijden afwerkt. Neede begon onwennig aan het duel en werd van meet af aan geconfronteerd met de hogere intensiteit die in de 4e klasse gevraagd wordt. Een seizoen in de vijfde klasse waarin dit amper het geval is zorgde er toch voor dat er geschakeld moest worden. De mannen in het wit waren dan ook niet in staat om aan de bal het eigen spel te spelen en kozen regelmatig voor het spelen van de lange bal. De ruimte om te voetballen was zo nu en dan best aanwezig, maar het is begrijpelijk dat men toch eerder geneigd is om voor zekerheid te kiezen. Het kwam het spel van Neede echter niet ten goede en het was KOSC dat voetballend het eerste deel van de eerste helft bepaalde.

Vooral de passlijn naar de linksbuiten lag telkens open waardoor Tim Kurz continue in een 1-tegen-1 gedwongen werd. KOSC wist op deze manier een aantal speldenprikken in de Needse zestien uit te delen, maar na een half uur had de ploeg uit Ootmarsum op voorsprong moeten komen. Een lage voorzet van links kon vanaf de penaltystip ingeschoten worden, maar het was een katachtige reflex van Kas Dieperink dat een doelpunt voorkwam.

In het laatste kwartier van de eerste helft leek Neede iets meer grip op het duel te krijgen en kon het vanuit de tweede bal voetballend ook wat doen vanuit het middenveld. Vooral via Tobias Klein Bruinink werd de ploeg dreigender en was het een aantal keer dichtbij een mogelijkheid als de eindpass zorgvuldiger was geweest. Rechtsbuiten Duuk Reinders kwam een aantal keer door, maar werd niet bereikt en in een duel net voor rust waarbij hij wilde versnellen om door te stoten richting de zestien schoot het in zijn hamstring. Hierdoor moest hij het duel verlaten en zal hij ook de finale helaas moeten missen. 0-0 was dus de ruststand en daarmee waren de bezoekers zeker niet ontevreden.

Het was een intense eerste helft geweest en links en rechts had niet iedereen helemaal ongeschonden de rust gehaald. Bart Heijdemann was ongelukkig op zijn schouder gevallen en Gijs Radstake en Stijn Markerink waren sowieso niet helemaal okselfris aan dit duel begonnen. Ongewijzigd werd wel de tweede helft begonnen. Achteraf gezien was het misschien beter geweest om Radstake toch te vervangen in de rust, want na vijf minuten moest deze alsnog gewisseld worden voor Niek Wantia waarmee een wisselmoment verspild was en in het resterende deel van het duel nog maar een keer gewisseld mocht worden.

Het spelbeeld bleef in het tweede bedrijf grotendeels hetzelfde als voor rust. Neede voelde zich niet comfortabel genoeg om van achteruit op te bouwen en koos zodoende nog steeds regelmatig de lange bal. Misschien een beetje tegen de natuur van de ploeg in, maar uiteindelijk was het nog effectief ook want uit een lange bal van Bart Heijdemann kon Bas te Wieske met een doorkopbal de slim weggelopen Yordi Rupert de zestien insturen. Een keer kappen was genoeg om de defensie en de keeper op het verkeerde been te zetten en was het raak. De 0-1 stond op het bord!

Met nog een half uur te spelen voert KOSC de druk op en weet daarin vooral via standaard situaties gevaarlijk te worden. Het is echter doelman Kas Dieperink die Neede enkele keren op de been houdt. Een keer was zelfs Dieperink verslagen, maar wist Floran Olde Klieverink de bal van dichtbij over te schieten. Aan de andere kant waren inmiddels de ruimtes zo groot geworden dat Neede in de laatste 8 acht minuten blessuretijd het duel meerdere malen kon beslissen vanuit de omschakeling waarbij een overtalsituatie niet goed werd uitgespeeld.

Maar het bleef dus bij 0-1, het laatste fluitsignaal klonk en de ontlading was groot bij de spelers, de staf en de meegereisde supporters. Bij de tegenstander was de teleurstelling minimaal net zo groot en dat was natuurlijk volledig begrijpelijk vanwege de degradatie naar de vijfde klasse, een niveau waar deze club absoluut niet thuishoort.

Neede mag zich nu op gaan maken voor een confrontatie met een bekende ploeg uit de eigen competitie: VV Erix. In de voorgaande drie duels werd de ploeg uit Lievelde twee keer verslagen met 2-0 en moest Neede een keer het onderspit delven (1-0). Op voorhand een mooi affiche dus voor de finalewedstrijd van aanstaande zondag.

• Foto afkomstig van https://www.inenomootmarsum.nl/