• Komt er toch nog een wonder van Neede? ‘Hoop is er altijd geweest’

  22 apr 2023
 • Komt er toch nog een wonder van Neede? ‘Hoop is er altijd geweest’

  Joppe Smit wil met Sportclub Neede in de vierde klasse blijven. De ploeg leek lange tijd kansloos voor handhaving, maar het doek is nog altijd niet gevallen.

  Door: Stefan Wegdam 

  Na twee opeenvolgende zeges in de afgelopen weken gloort er voor Sportclub Neede toch nog een sprankje hoop. De ploeg van aanvoerder Joppe Smit staat nog steeds onderaan in de vierde klasse B. Handhaving hebben de Needenaren niet in eigen hand. Maar stel dat de laatste drie wedstrijden ook gewonnen worden. Dat zou het team van Smit ineens boven de rode streep van rechtstreekse degradatie kunnen staan. Natuurlijk moeten de directe concurrenten Hoeve Vooruit en Rekken dan wel de nodige punten laten liggen. ,,Die kans is er nog steeds. Ik vind dat wij de laatste weken beter zijn gaan spelen. Voor onze ploeg zou het beter zijn in de vierde klasse te blijven. Daar willen we nog alles aan doen”, zegt Smit, die de laatste weken centraal achterin staat.

  We hielden vertrouwen, omdat we niet kansloos waren in de wedstrij­den

  Joppe Smit, aanvoerder Sportclub Neede

  De middenvelder is door trainer Colin Stokkers een linie naar achteren geschoven. Nu is de 24-jarige Needenaar de vrije man achterin. Die zet heeft voor meer rust in de laatste linie gezorgd. Smit maakt het seizoen ook af op die positie. ,,Maar het is niet alleen achterin rustiger geworden. Nu spelen meer spelers weken achter elkaar op dezelfde positie. Eerder in het seizoen kon dat niet, doordat we steeds spelers door blessures moesten missen. Telkens moest er geschoven worden in de opstelling.”

  Afscheid

  Neede had dit seizoen weer boven de degradatiestreep willen eindigen. Net zoals dat een jaar geleden lukte. Maar het bleek ditmaal veel moeilijker om de punten te pakken dan vorig seizoen. Smit noemt het afscheid van enkele vaste krachten als een reden waardoor het moeizaam gaat. ,,Jesse Meringa, Bart Heideman en Rody Vrielink zijn er niet meer bij. Spelers uit andere elftallen en de jeugd zijn doorgeschoven. Toch hadden we niet het gevoel dat het dit seizoen heel moeilijk zou worden. Maar een echte basis ontbrak in de eerste seizoenshelft door de blessures, waardoor we steeds spelers moesten missen.”

  Hopen op nacompetitie

  Zijn ploeg stond tijdens de jaarwisseling troosteloos onderaan. Er was nog geen wedstrijd gewonnen. Maar daar kwam verandering in. Inmiddels zijn er drie zeges geboekt. Dat is nog te weinig om boven de degradatiestreep te staan, maar het biedt wel een beetje hoop. Neede is nog niet knock-out. De eerste zege werd twee maanden geleden tegen Twenthe geboekt (2-1). Daarna werden meer punten gesprokkeld. In de laatste twee wedstrijden werden zelfs zes punten gepakt. Op de 2-1 zege bijna twee weken geleden tegen Rekken volgde zondag een 3-1 overwinning bij UDI. Laatstgenoemde ploeg staat op de tweede plek.

  Neede moet twee clubs inhalen om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Dan krijgt de ploeg een herkansing in de nacompetitie. Dat is het maximaal haalbare. De achterstand op Rekken en Hoeve Vooruit is respectievelijk twee en vier punten. ,,Nog steeds hebben we een kleine kans. Die hoop is er altijd geweest. Ook toen we onderaan stonden zonder een overwinning. We hielden vertrouwen, omdat we niet kansloos waren in de wedstrijden. Alleen tegen Delden (inmiddels kampioen, red.) hadden we niets te vertellen. Die ploeg was veel beter. Verder hadden we tegen Victoria’28 niet veel in te brengen. Maar dat was niet geval in de andere wedstrijden.”

  Sp. Neede - De Tubanters 1897
  Zondag, ’t Haantje.
  Aanvang: 14.00 uur.

  Foto's © Frans Nikkels Fotografie