• Dinsdag 26 maart is het weer tijd voor de jaarlijkse sponsoravond bij Sportclub Neede. Aangezien we in 2019 ons 100-jarig jubileum vieren, was dat voor de sponsorcommissie reden om dit jaar extra uit te pakken. Topgast van deze avond is namelijk niet minder dan... Johan Derksen! Naast Johan Derksen zal nog een bekende naam gepresenteerd worden, maar die houden we nog even achter de hand.

  • Bron: Wikipedia

    Johannes Gerrit (Johan) Derksen (Heteren, 31 januari 1949) is een voormalig Nederlands voetballer, die na zijn actieve spelerscarrière naam maakte als sportjournalist en analist. Tussen 1977 en 2015 was hij in dienst van het weekblad Voetbal International, waar hij van 2000 tot en met 2013 de functie van hoofdredacteur bekleedde. Daarnaast verwierf Derksen bekendheid op televisie als vaste sidekick in de bekende voetbaltalkshow Voetbal Inside, tegenwoordig Veronica Inside. Zijn bijdrage aan het programma leverde hem in 2011 een nominatie op voor de Zilveren Televizier-Ster. Hij is tevens presentator van een programma bij Radio Rijnmond.

    Voetballoopbaan

    In verband met het werk van zijn vader, die als adjudant in dienst was van de rijkspolitie, verhuisde Derksen in zijn jeugd van Gelderland naar Drenthe. In zijn geboorteplaats kwam hij uit voor SDOO Heteren en in Drenthe voor de amateurclubs VV Nieuw Buinen en VV Rolder Boys. Met de laatste club werd Derksen op zestien jarige leeftijd in 1965 kampioen van de Vierde klasse, door in de laatste wedstrijd VV Bakkeveen met spits Riemer van der Velde te verslaan. Clubs als Go Ahead, GVAV, Veendam, Twente en Heerenveen toonden belangstelling. In het seizoen 1966-1967 kwam Derksen terecht bij de jeugdopleiding van Go Ahead, die destijds hoog aangeschreven stond. Samen met onder meer Oeki Hoekema en André van der Ley zat Derksen in het internaat van de ploeg.

    Derksen haalde het eerste elftal van Go Ahead niet en tekende in juni 1968 een eenjarig contract bij Cambuur in de Eerste divisie. Hij speelde op de linksbackpositie en stond bekend als een harde en mondige verdediger die overtredingen niet schuwde. Hij werd door sommigen de Nobby Stiles van het Noorden genoemd. Zo trapte hij in zijn eerste seizoen in een wedstrijd tegen D.F.C. één van zijn tegenstanders tegen het achterwerk. Het kwam hem op een reprimande van trainer Jan Bens te staan. Derksen was in Leeuwarden een gewaardeerde voetballer. Hij verlengde zijn contract enkele keren en werd in seizoen 1971/72 aanvoerder van het team. In de zomer van 1972 werd hij verkocht aan Veendam.

    In de twee wedstrijden die Derksen het jaar erop tegen Cambuur speelde, trapte hij beide keren zijn directe tegenstander Johan Vlietstra, bij wiens ouders hij in Leeuwarden in de kost was geweest, uit de wedstrijd. Een seizoen later liep de wedstrijd Cambuur-Veendam in de slotfase flink uit de hand toen Derksen met een grove en bewuste charge Cambuurspeler Sietze Visser blesseerde. Richting Derksen werd door de toeschouwers massaal "viezerik, viezerik" gescandeerd, waarop hij reageerde met een obsceen handgebaar. Omdat het woedende publiek weigerde te vertrekken, moesten de spelers van Veendam uiteindelijk onder politiebegeleiding naar de bus worden gebracht. Derksen kreeg door de KNVB vier wedstrijden schorsing opgelegd en werd door Veendam op de transferlijst geplaatst. Tot genoegen van trainer Cor van der Gijp, die Derksen een geweldige teamspeler noemde, ging een verkoop aan FC VVV niet door en bleef Derksen uitkomen voor Veendam.

    Ruim een jaar later gingen Veendam en Derksen alsnog uiteen, nadat de speler zich in het Nieuwsblad van het Noorden en Voetbal International negatief uitliet over medespelers, het bestuur en het niveau van Veendam. Ook zijn teksten over zijn vrijetijdsbesteding vielen niet in goede aarde. Hij werd op non-actief gezet en in januari 1975 voor 6.000 gulden overgenomen door FC Haarlem. Het resterende seizoen was de enige periode in zijn voetballoopbaan dat Derksen uitkwam in de Eredivisie. Op 31 maart 1975 scoorde hij zijn eerste en laatste doelpunt op het hoogste nationale niveau; de winnende 3-2 in een thuiswedstrijd tegen FC Wageningen. Haarlem degradeerde echter via de zeventiende plaats. Het seizoen erop werd de ploeg kampioen van de Eerste divisie. Derksen maakte de promotie niet mee. Hij was vanwege zijn journalistieke aspiraties inmiddels verhuisd naar Emmen en tekende een contract dat hem met ingang van seizoen 1976/77 verbond aan SV Meppen in Duitsland, net over de grens bij zijn woonplaats. Derksen speelde maar enkele wedstrijden voor Meppen. Hij vertrok er na korte tijd met ruzie. Vervolgens was hij actief in de Mini-voetbalshow, een zaalvoetbalcompetitie die werd uitgezonden op de Nederlandse televisie, waarbij hij speelde voor het team Noord-Nederland. Aan het einde van het seizoen kwam hij nog enkele maanden als libero uit voor MVV. In 1977 beëindigde hij zijn loopbaan.

    Journalistieke loopbaan

     
    Het VI-trio René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen.

    Terwijl hij nog voetballer was, timmerde Derksen tevens aan de weg als journalist. Hij was werkzaam bij de Noord-Ooster, de Winschoter Courant, het Haarlems Dagblad en bij het Nieuwsblad van het Noorden. Onder de pseudoniemen 'Gerrit Westers' en 'Freek Zoontjes' schreef hij inmiddels voor Voetbal International.

    Op 1 februari 1977 trad hij in vaste dienst van het sportweekblad. In de jaren tachtig onthulde Derksen een zwartgeldaffaire rond FC Groningen en voorzitter Renze de Vries. Sinds 2000 was hij hoofdredacteur van VI. In februari 2013 kondigde Derksen aan deze baan in augustus 2013 neer te leggen; Thijs van Veghel nam het stokje van hem over. Derksen zou tot en met 2017 nog actief blijven als columnist en als hoofdredacteur van de boekenuitgeverij van VI. Door onenigheden tussen Derksen en de nieuwe redactie van VI schrijft hij echter sinds september 2014 geen columns meer voor het blad. In september werd Derksen op staande voet ontslagen omdat hij in de Vara Gids opperde een nieuw voetbaltijdschrift te beginnen, met deze plannen zou hij zijn nog lopende arbeidsovereenkomst met WPG schenden.

    Sinds oktober 2015 heeft Johan Derksen, samen met Michel van Egmond en zijn dochter Marieke Derksen, een eigen uitgeverij genaamd Voetbal Inside Boeken, een imprint van Overamstel Uitgevers.[12] Met de ondersteuning van het gelijknamige televisieprogramma, probeert de uitgeverij de groei van het Nederlandse sportboek voor te zetten. De uitgeverij heeft met de titels als GijpKieftGeen Genade enkele bestsellers op haar naam staan.

    Derksen is sinds 1999 op televisie te zien in sport- en voetbalpraatprogramma's van RTL. Van 1999 tot en met 2001 was hij samen met Hugo Camps vaste gast in het door Ruud ter Weijden gepresenteerde Sport aan tafel. Na een meningsverschil tussen HMG en Endemol maakte het programma een doorstart onder de naam Sunday United. Een kort geding aangespannen door Endemol zorgde ervoor dat Sunday United alweer snel van de buis verdween.

    Grote bekendheid kreeg hij met de populaire voetbaltalkshow Voetbal Inside, tegenwoordig Veronica Inside. In dit programma vormt hij al jaren een vast trio met Wilfred Genee en René van der Gijp. In een café-achtige settingover discussiëren de heren over de laatste ontwikkelingen op de voetbalvelden. Er werden wedstrijden, strategieën en prestaties van hoofdrolspelers geanalyseerd. Ook schuwden ze onderwerpen buiten het voetbal niet en nemen ze iedereen op de hak met een flinke portie voetbalhumor, satire en kroegpraat.

    In 2011 werd Derksen genomineerd voor de Zilveren Televizier Ster voor tv-man van het jaar en won het programma, destijds onder de naam Voetbal International, de Gouden Televizierring. De kracht van het programma ligt er in dat men in tegenstelling tot vele andere televisieprogramma's niet met een strak regieschema werkt. Naast de voetbaltalkshow is hij regelmatig op televisie te zien als analist bij RTL 7 en Veronica.

    Ophef

    Bestand:Johan Derksen vs Abdou Khoulani.webm
     
    Johan Derksen over de Marokkanen-discussie.

    Derksen, Van der Gijp en Genee behandelen aan tafel de actualiteiten en nemen daarbij geen blad voor de mond. Ook schuwen ze onderwerpen buiten het voetbal niet en nemen ze iedereen op de hak met een flinke portie voetbalhumor, satire en kroegpraat. Dit heeft al meerdere malen voor controverses gezorgd in de media, terwijl de vaste VI-kijkers juist wel de grappen en uitspraken van de heren waarderen. Door de vele incidenten en ongezouten meningen ligt het programma vaak onder een vergrootglas.

    Derksen zei in het programma dat heel wat clubs naar de kloten zijn gegaan omdat ze in een wijk liggen met veel Marokkaanse gezinnen, wat hij ook bij Jeroen Pauw niet terugnam. Zijn uitspraak zorgde voor veel discussie, waarna er zelfs kamervragen in de Tweede Kamer werden gesteld naar aanleiding van zijn uitspraak. Door zijn uitspraken werd Derksen voor racist uitgemaakt. Ook kreeg hij veel steun voor zijn uitspraken.

    In oktober 2016 trok Derksen fel van leer tegen Sylvana Simons naar aanleiding van het besluit van RTL om Zwarte Piet te vervangen door roetveegpiet. Hij zei onder meer dat: 'dat hysterische juffrouwtje Simons zo trots als een aapje door het land rent.'

    In januari 2017 haalde Derksen uit naar darters. Hij zei dat 'darters nog net niet het Syndroom van Down hebben'. Ook noemde hij de darters 'een stelletje circusartiesten' en 'zeer ordinair cafévolk'.

    In november 2018 reageerde Derksen negatief op een petitie om voetbalvelden homovriendelijker te maken en stelde dat uit de kast komen niet moeilijk is. Dit leidde tot ophef op sociale media en minister van Engelshoven van Emancipatie wilde in debat met Derksen naar aanleiding van zijn uitspraken.

    Muziek

    Derksen maakt sinds oktober 2005 voor de regionale zender RTV Rijnmond iedere zaterdagochtend tussen 9.00-12.00 uur het radioprogramma Muziek voor Volwassenen. Hier draait hij voornamelijk veel blues, soul, country en americana.

    Derksen begon in 2013 met zijn eigen televisieprogramma Derksen & ..., waarin hij een gast uit de voetbalwereld interviewt. In 2014 presenteerde hij de achtdelige serie Derksen on the Road, waarin hij op bezoek gaat bij enkele grondleggers van de Nederlandse popmuziek. Hij wijdde een aflevering aan Specs Hildebrand, Rudy Bennett, Jan de Hont, Dick van Altena, Johnny Kendall, Erwin Java en bandleden van The Shoes, Les Baroques en The Buffoons. Deze grondleggers komen in zijn theatervoorstelling Johan Derksen en pioniers van de Nederpop ook voorbij waar dan tevens een expositie opgesteld is door conservator Jaap Schut.

    Mediaprijzen

    • 2011: Gouden Televizier-Ring (Voetbal International)
    • 2011: Zilveren Televizier-Ster (nominatie)
    • 2016: RTL Walk Of Fame (Voetbal Inside)

    Wetenswaardigheden

    • Derksen was in de jaren negentig manager van de bluesband Cuby + Blizzards. Derksen en wijlen Cuby-frontman Harry Muskee kenden elkaar vanaf de jaren zestig.
    • In 2002 stond hij op de nominatie om algemeen directeur te worden van SC Veendam. Op het laatste moment trok hij zijn kandidatuur in omdat hij bang was dat hij dit niet zou kunnen combineren met zijn televisiewerk.
    • In 2005 werd Derksen door het blad Esquire verkozen tot slechtst geklede man van Nederland.
    • Derksen startte in 2013 een eigen kledinglijn. Daarnaast heeft hij ook een eigen schoenenlijn.
    • Hij scoorde het 1000e doelpunt voor BV Veendam.
    • Derksen is uitgesproken atheïst.[19] Ook is hij een tegenstander van de monarchie.
    • Derksen woont sinds juni 2017 in Grolloo na jarenlang in Oudewater te hebben gewoond.
  •  
    Portret Johan Derksen 2014.jpg
    Persoonlijke informatie
    Volledige naam Johannes Gerrit Derksen
    Bijnaam De snor
    Geboortedatum 31 januari 1949
    Geboorteplaats HeterenVlag van Nederland Nederland
    Positie Linksback
    Clubinformatie
    Huidige club Gestopt in 1977
    Jeugd


    –1965
    1965–1968
    Vlag van Nederland SDOO Heteren
    Vlag van Nederland VV Nieuw Buinen
    Vlag van Nederland VV Rolder Boys
    Vlag van Nederland Go Ahead (jeugdinternaat)
    Senioren
    Seizoen Club (g)
    1968–1972
    1972–1975
    1975–1976
    1976–1977
    1977
    Vlag van Nederland SC Cambuur
    Vlag van Nederland BV Veendam
    Vlag van Nederland HFC Haarlem
    Vlag van Duitsland SV Meppen
    Vlag van Nederland MVV
    105 (2)
    77 (4)
    47 (2)
    (?)
    (?)