• NEEDE - Het verloop van het eerste internationale jeugdtoernooi JO13 bij Sportclub Neede in 2018 zou bepalend zijn voor eventuele opvolgende edities. Uit het feit dat er een tweede editie komt, mogen we concluderen dat het eerste jaar aan de verwachtingen voldaan heeft. Wederom is de Sportclub Neede in zee gegaan met de Twentse Prestige Football Academy (PFA) om een aansprekend internationaal jeugdtoernooi te organiseren.

    Door Rob Weeber

    De organisatoren bij de Sportclub Neede zijn Marc Dieperink en Kevin Vos. Net zoals vorig jaar hebben zij met vele vrijwilligers de schouders er weer ondergezet. "De organisatie van een internationaal jeugdtoernooi is niet makkelijk," begint Marc. "Je moet aansprekende ploegen hebben die het elkaar moeilijk kunnen maken. Dat is een voorwaarde van de deelnemende clubs. Voor hen is het belangrijk dat hun jeugd weerstand krijgt op het veld. Het is geen spelletje, maar onderdeel van hun opleiding. Daar wordt veel in geïnvesteerd en daaruit moet rendement komen. Die clubs moeten bovendien betaald worden. Vanuit die gedachte is het best bijzonder dat wij als amateurclub een dergelijk toernooi binnen de poort hebben. Het is overig niet zo dat wij die clubs benaderen, dat doet de PFA. Zij hebben alle contacten en leggen de ploegen vast. Wel hebben wij inspraak daarin. Als een club meer geld vraagt, dan moet het ook een meerwaarde voor ons toernooi zijn. We zijn zeer verheugd met onze sponsoren en met name ook met de nieuwe Needse hoofdsponsor Used Rides Europe B.V. die zich sinds vorig jaar aan het internationale jeugdtoernooi verbonden heeft. We beseffen dat we veel vragen van onze sponsoren, zeker ook met het huidige jubileumjaar. De andere kant is dat er binnen de club heel hard gewerkt wordt aan de waardering voor hun inzet."

    Voor dit jaar staan er naast de Sportclub Neede drie ploegen uit eigen land op de lijst en zes uit het buitenland. De Nederlandse deelname betreft VBV De Graafschap, FC Twente en FC Utrecht. De buitenlandse clubs zijn Odense BK uit Denemarken, FK Zenit Sint-Petersburg uit Rusland, Lille OSC uit Frankrijk, Eintracht Frankfurt uit Duitsland, Red Bull Salzburg uit Oostenrijk en KV Mechelen uit België. In tegenstelling tot vorig jaar heeft de Sportclub Neede meer logistieke taken naar zich toegetrokken. In overleg met de hoofdsponsor zijn een aantal maatregelen genomen die bijdragen aan de verdere professionalisering van het toernooi. De spelers worden nog steeds bij gastgezinnen ondergebracht, maar de begeleiders verblijven in De Kastanjefabriek in Eibergen. Ook is er voor uniforme kleding gezorgd voor de vrijwilligers. De gehele catering, lunch en diner, wordt door Boenders verzorgd. In de piektijk zit er 88 man aan tafel.

    Het toernooi vindt plaats op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Nieuw is dat de entree voor leden van de Sportclub Neede gratis is. De overig bezoekers moeten wel betalen. De officiële opening vindt plaats kort voor de eerste speelronde om 10.00 uur. Sportclub Neede JO15 trapt ook om die tijd af. Zij speelt tegen RB Salzburg. De organisatie is nog op zoek naar gastgezinnen voor de spelers. Men kan zich opgeven via m.dieperink@sportclubneede.nl of k.vos@sportclubneede.nl.