• Foto's van deze wedstrijd: Sportclub Neede - SVBV (24 maart 2024)

 • Neede wint een cruciaal duel in de strijd voor een nacompetitieplek: in Barchem werd het 3-1. Voor rust was Neede duidelijk de betere ploeg, maar ging het slechts met 1-0 de rust in. Na rust was het even onrustig, waarin ook de 1-1 viel. Maar Neede herstelde zich in de laatste fase van de wedstrijd, waarin spits Bas te Wieske, op zijn verjaardag, Neede naar de overwinning leidde met twee doelpunten.

  Na de teleurstellende nederlaag van vorige week stond Neede voor een cruciale uitdaging: het zo snel mogelijk veiligstellen van een nacompetitieplek om een herkansing te hebben áls de kans op aansluiting bij de titelstrijd vervliegt. Deze nacompetitieplek kan worden bemachtigd door ofwel de eerste periode te winnen (waarin zowel Neede als Erix nog twee wedstrijden spelen) of door bij de eerste vier te eindigen op de ranglijst. SVBV, de tegenstander van vandaag, stond voor aanvang van de wedstrijd op de vierde plaats in de ranglijst, met evenveel verliespunten als Neede. Echter, SVBV had één wedstrijd meer gespeeld en had daardoor drie punten meer verzameld. Deze zondag bood een uitgelezen kans voor Neede om deze achterstand in te lopen.

  Vanwege de eerdere omdraaiing van deze wedstrijd waarbij SVBV de thuiswedstrijd afwerkte op Sportpark 't Haantje, werd nu de omgekeerde weg bewandeld. Neede speelde thuis in Barchem. Neede begon met een aantal wijzigingen in de selectie ten opzichte van de wedstrijd tegen Erix. Wesley van Dijk, Teun Becks, Gijs Radstake en Wessel Meeringa ontbraken en Bart Heijdemann keerde terug in de wedstrijdselectie. Bart en de vorige week teruggekeerde Yordi Rupert mochten meteen hun opwachting maken in de basis, net als Tim Kurz. Van het 2e elftal ging deze keer ook Boyd Menkhorst mee, nadat ie er al 75 minuten in het tweede op had zitten. Ook Joop Kuperus had al een helft Neede 2 in de benen en mocht op de bank plaatsnemen. Pim Wegdam was weer eens beschikbaar als reservekeeper. 

  De eerste helft begon zoals veel eerste helften in deze klasse beginnen. Neede heeft een heel groot overwicht, SVBV plooide terug en beperkte zich tot het hard wegschieten van ballen uit de laatste lijn richting de aanvoerder voorop. De algemene teneur langs de lijn was: "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat deze ploeg net zo veel (of weinig) punten heeft als wij?" Het antwoord op die vraag volgde na rust overigens. Het grote veldoverwicht zorgde voor een handvol mogelijkheden, zonder concreet resultaat. Maar na een half uur was het dan toch middenvelder Tom Leferink die, op aangeven van Yordi Rupert, de ban brak en de 1-0 tegen de touwen werkte. Vanaf dat moment leek niets een grote overwinning in de weg te staan. SVBV had namelijk, op een aantal hoekschoppen na, nog helemaal niets gevaarlijks weten te bewerkstelligen. Neede wist echter geen grotere afstand te nemen en ging dus met een 1-0 voorsprong de rust in. 

  Na rust veranderde er eigenlijk niet meteen iets aan het spelbeeld, maar lopende de tweede helft leek Neede iets van de grip te verliezen. Helemaal toen de aanvaller van SVBV na een uur rechtsback Wantia uit de wedstrijd schopte. Trainer Vos was hierna genoodzaakt om het elftal op diverse plekken te wijzigen, omdat er geen reserve-verdedigers beschikbaar waren. Aanvaller Leppink was de vervanger van Wantia. Na dit moment volgde een zeer onrustige fase, wat vermoedelijk het antwoord is op de vraag die eerder langs de lijn gesteld werd. In dit soort fases belandt Neede namelijk vaker in wedstrijden, totaal onnodig overigens. Op dergelijke momenten ontbreekt de volwassenheid om even het tempo uit de wedstrijd te halen en de controle te herwinnen. Dit resulteerde ook direct in de 1-1. Daar waar Stijn Markerink vanuit de 6-positie vaak afvallende ballen oppikt voordat de tegenstander gevaarlijk wordt, gebeurde dat nu niet omdat Markerink een linie moest zakken. Van Ditshuizen twijfelde geen moment en schoot van afstand de 1-1 binnen. In het kleine kwartier dat volgde wankelde Neede, althans er werd niet echt aanspraak gemaakt op een winnende treffer. 

  Kevin Vos probeerde wat meer diepte in het elftal te brengen door Joop Kuperus op het veld te zetten als vervanger van de verder uitstekend spelende Reinders. Kuperus heeft van nature diepgaande loopacties die e.e.a. open kunnen breken. En enkele minuten later mocht ook Boyd Menkhorst zijn entree maken in de hoofdmacht. Menkhorst verving uiteindelijk doelpuntenmaker Leferink, maar het had niet veel gescheeld of aanvaller Bas te Wieske was naar de kant gegaan. "Nee, ik laat 'm toch staan. Hij kan altijd nóg een momentje krijgen in de zestien", waren de woorden van Vos. En zo geschiedde. Amper een minuut later was het de jarige Te Wieske die Neede op voorsprong schoot om dit twee minuten later te herhalen. Daarmee was de wedstrijd beslist. Een grote smet op de wedstrijd was nog wel de rode kaart van Yordi Rupert (twee keer geel) en de onnodige gele kaart van Leppink, die hiermee allebei geschorst zijn aanstaande maandag tegen Bredevoort (inhaal, 1e periode). 

  Neede betreedt hiermee dus opnieuw de plekken die recht geven op nacompetitie (Neede staat nu vierde RED), al is er nog niet echt een gaatje geslagen.