• Eigenlijk werd er al geen rekening meer mee gehouden, zelfs niet na de overwinning van vorige week tegen koploper Rekken. Maar na het gelijke spel van afgelopen zondag tegen Haaksbergen kan er zeker definitief een streep door de titelaspiraties worden gezet.

  Op deze zonnige Bevrijdingsdag werd koers gezet naar Haaksbergen, waar de ware liefhebber van amateurvoetbalhistorie nog aan zijn trekken kan komen. Als je goed om je heen kijkt op het prachtig gelegen sportpark Scholtenhagen - niet te verwarren met het nabijgelegen 'Groot Scholtenhagen' van 3e divisionist HSC'21 - kun je nog vleugjes bespeuren van de trotse hoofdklasser van weleer. Het is inmiddels alweer zo'n 5 decennia geleden dat Haaksbergen uitkwam op het destijds hoogste amateurniveau in Nederland.

  Haaksbergen heeft momenteel een jonge, veelbelovende ploeg die mogelijk enkele plekken te laag staat op de ranglijst. Een leuk feitje: oud-Sportclub-trainer Nick van der Luyt gaat volgend seizoen bij Haaksbergen aan de slag. Deze zondag moest huidig trainer Martijn Misana het onder andere stellen zonder zijn topscorer Ruben Bok, maar kon hij wel rekenen op een aantal talentvolle jongens uit de jeugd. Bij Neede was de bank sterk bezet. Door een aantal kleine pijntjes moesten basiskrachten van de afgelopen tijd - Tobias Klein Bruinink, Yordi Rupert, Gijs Radstake - plaatsnemen op de reservebank. Aangevuld met Wesley van Dijk en Joop Kuperus kunnen we wel stellen dat de breedte van de groep op dit moment goed zit.

  Het tactische plan was bepaald, de angel in het spel van Haaksbergen was vooraf besproken en de zwart-witte formatie leek klaar voor de confrontatie met nummer 9 Haaksbergen. Echter, al na vijf minuten spelen stond een aanvaller van de thuisploeg oog in oog met keeper Dieperink, die knap wist te redden. De openingsfase was voor Haaksbergen en het was dan ook volledig terecht dat die ploeg na 17 minuten spelen op voorsprong kwam. Aan de rechterkant kon opnieuw de snelle aanvaller worden weggestuurd en opnieuw probeerde Dieperink met een uiterste poging de bal nog voor zijn voeten te kunnen wegkapen, maar dit resulteerde in een overtreding waardoor de bal op de stip ging. Dieperink wist deze nog bijna te keren, maar ondanks zijn hand tegen de bal ging deze toch over de lijn en stond het dus 1-0.

  Neede kreeg in de opbouw van Haaksbergen eigenlijk geen druk op de bal, waardoor de centrale verdediger kon strooien met lange ballen, waarmee hij de snelle aanvallers kon bedienen, afgewisseld met kort werk via het middenveld waar toch ook vaardige spelers stonden die met de geboden ruimte wel raad wisten. Na 25 minuten werd een omzetting gedaan, waardoor Neede via het middenveld eerder druk naar voren zette en daardoor meer grip kreeg op het duel. In deze fase moest Tim Kurz het veld verlaten met lichte hamstringklachten en kwam Yordi Rupert het middenveld versterken. Met zijn drive en loopvermogen wist hij ook echt gevaar toe te voegen aan het spel van Neede en dit bekroonde hij dan ook praktisch meteen met de aansluitingstreffer. Hij kopte de 1-1 prachtig binnen en daarmee kantelde de wedstrijd definitief. Neede had het initiatief en kreeg in het restant van de eerste helft nog een handvol uitstekende kansen om met een voorsprong de rust in te gaan. Echter stond tweemaal het houtwerk en eenmaal de uitstekende doelman een Needse voorsprong in de weg.

  Na rust voerde Neede de druk verder op en kwam het aloude probleem weer boven tafel: het benutten van kansen. Ook in de tweede helft waren er legio 100% kansen te noteren, maar werden deze geen van allen benut. Haaksbergen kreeg ook nog een levensgrote kans, uit wat ons betreft de mooiste aanval van de wedstrijd, maar ook deze strandde op de doellijn, waardoor het uiteindelijk dus bij een gelijkspel bleef.

  Rekken en Erix wisten wel te winnen, waardoor de achterstand op koploper Rekken is opgelopen naar vijf punten. Erix maakt theoretisch nog kans op het kampioenschap, maar voorzichtig kunnen de banden van de platte wagen in Rekken wel worden opgepompt. Voor Neede rest vrijwel zeker nacompetitie. 1 punt uit de laatste drie wedstrijden is nodig om dat zeker te stellen. De plek op de ranglijst (2, 3 of 4) gaat hierin bepalen wie de tegenstander wordt in de halve finale van de nacompetitie, waarbij plek 2 ook recht geeft op een thuiswedstrijd.

  Foto's van deze wedstrijd: 2024-05-05 vv Haaksbergen 1 v SP Neede 1 - Sport (mtb-photo.com)