• Combinatie-elftal met Neede als redding: ‘We wilden de ondergang van VV Noordijk niet op ons geweten hebben’

16 nov 2022
  • NEEDE/NOORDIJK – Het geelrode Noordijkhart klopt nog steeds. Hoe kan het ook anders na ruim 90 jaar clubhistorie. Maar voetbalvereniging VV Noordijk is met ingang van dit seizoen definitief ter ziele.

André Scheffers 16-11-22, 15:30

De overgebleven Noordijkers vertrokken drie seizoenen geleden van de sportvelden achter Café Hassink aan de GL.Rutgersweg naar sportpark ’t Haantje. Om daar bij Sp. Neede te integreren als Sp. Neede-Noordijk 8. Daarna werd het Sp.Neede-Noordijk 7 en met ingang van dit seizoen is het Neede 6, zonder verdere vermelding van herkomst.

„We hebben de afgelopen twee jaar op een mooie manier aan het idee kunnen wennen dat we niet meer bij VV Noordijk voetballen”, zegt doelman en aanvoerder Bjorn van der Linden van het vroegere eerste elftal van Noordijk en nu van Sp.Neede 6. „Vier jaar geleden werd duidelijk dat VV Noordijk geen toekomst meer had. De jeugd was al een samenwerking aangegaan met Haarlo en is inmiddels opgegaan in een Berkellandse samenwerking en voor de senioren van Noordijk was nauwelijks nog een elftal op de been te brengen. Bovendien had eigenaar Hassink plannen met de velden achter zijn café.”

Licht uit

De groep die nu als Sp.Neede 6 in competitieverband uitkomt, is een mengelmoes van Noordijkers en Needenaren. Of eigenlijk een mengelmoes van voetballers uit Noordijk en uit Neede. „Want een aantal van ons was nog wel Noordijker, maar woonde al langere tijd in Neede. In Noordijk is immers geen woning te krijgen. Iedereen wist dat het voetballen achter Hassink z’n langste tijd had gehad. Maar wie draait als laatste het licht uit? Wij hadden geen zin de geschiedenis in te gaan als lichting die na 85 jaar rijke voetbalhistorie de deur achter zich dicht had getrokken. Dat wil je niet op je geweten hebben.”

Voorzitter Marc Dieperink herinnert zich de dag nog goed dat er een delegatie Noordijkers in Neede op de stoep stond met de vraag of er wellicht een vorm van samenwerking mogelijk was. Een eerdere poging met Sp.Haarlo was in goede bedoelingen gesmoord. „De KNVB biedt de mogelijkheid combinatie-elftallen voor de competitie in te schrijven. Aangevuld met een paar spelers van Sp. Neede was het mogelijk dat ze hier kwamen voetballen. Volgens de regels van de KNVB moet zo’n elftal dan ook de naam van die combinatie dragen. We waren er allemaal blij mee. Zij konden hun roodgele voetbalhart blijven volgen en Sp.Neede had er bijna een heel nieuw elftal bij.”

Uitgaansleven

Nieuw is in dit opzicht een relatief begrip, vermeldt Dieperink er meteen bij. „Noordijkers en Needenaren zijn geen onbekenden van elkaar. We kennen elkaar van het uitgaansleven en jaarlijkse evenementen. Bovendien hebben in Neede woonachtige oud-Noordijkers kinderen die hier naar school gaan en inmiddels volledig aan het maatschappelijk leven deelnemen.”

Marco Spork is vanaf de eerste dag trainer van de ploeg Noordijkers in de kelderklasse. Hij is ook medeverantwoordelijk voor het technisch beleid bij de club. De voormalig verdediger van de Needse hoofdmacht vindt het mooi voor de Noordijkers dat ze deze mogelijkheid bij Sp.Neede hebben gekregen. „Hoezeer ze ook in de club zijn geïntegreerd, het blijft een groep jongens van VV Noordijk. Het zijn ook nog eens gezelligheidsdieren en dat past wel bij deze vereniging. Ze zitten in de kantine altijd bij elkaar en het is prachtig om te zien hoe ze als groep in de reuring opgaan. Ze stellen zich helemaal niet op als groep binnen een groep. Daar moet je als clubleiding niet in willen trekken.”

Combinatie

De Noordijkers blikken met een goed gevoel terug op de overgang. Vanaf dit seizoen gaan ze als Neede 6 door het leven en dus voor het eerst niet meer als combinatie-elftal. „Noodgedwongen”, klinkt het bijna verontschuldigend uit de mond van Spork. „Het combinatie-elftal mocht worden aangevuld met spelers van Sp.Neede. Maar hadden we bij het zesde een keer mensen tekort, dan was het volgens de reglementen van de KNVB niet mogelijk om een Needse basis aan te vullen met jongens van de Neede-Noordijk combinatie. Toen hebben we in samenspraak met de Noordijkse spelers besloten verder te gaan als Neede 6 en de combinatie-constructie te beëindigen. „We kunnen ons daar helemaal in vinden”, zegt doelman Van der Linden.

„Alle Noordijkse spelers vinden het super hoe dit hele proces is verlopen. Dat eerder gestopte spelers van VV Noordijk dankzij de bereidwilligheid van Sp.Neede weer zijn gaan voetballen in het combinatie-elftal zegt genoeg.”